Page
Menu
News

HOUTPLEIN CENTRAAL

Water & Klimaatadaptatie 7 juli 2019

Op zondagmiddag 7 juli vond in het ABC de opening plaats van het tweede deel van het project “ In Haarlem staat een huis”. In deel 1 was de energievoorziening aan bod gekomen. Deel 2 gaat over de invloed van water op het ontwerp van onze huizen en onze woon- en leefomgeving.

 


In de inleiding gaf Gabriel Verheggen, directeur van het ABC, in het kort de veranderingen aan van zijn organisatie in de afgelopen 30 jaar. Van een centrum dat alleen maar gericht was op het uiterlijk van de architectuur naar een brede blik op de gebouwen en hun functie bij de ruimtelijke ordening, het landschap en de samenleving.

De eerste spreker was Sjakel van Wesemael, sectordirecteur Natuur & Beleving PWN. Zij gaf een duidelijk beeld van alle technische hoogstandjes die geleverd moeten worden om water uit het IJsselmeer geschikt te maken om bij ons uit de kraan te laten komen, het transport door leidingen en vooral het reinigen van al dat water. Het gaat hierbij niet alleen om bacteriën en virussen maar bijvoorbeeld ook om resten van medicijnen.

 

De tweede spreker was Waldo von Faber, hoogheemraad van hoogheemraadschap Rijnland. Deze schetste hoe het water weer afgevoerd moet worden. Niet alleen rioolwater, maar ook regenwater. Juist dit regenwater zorgt voor steeds meer problemen. Een stevige regenbui veroorzaakt 30 ml neerslag. Gemiddeld kan 60 ml water worden afgevoerd. Maar het record staat al op 168 ml en dat betekent een enorme wateroverlast.

 

Dat laatste werd nog eens duidelijk gemaakt tijdens de officiële openingshandeling. Hierbij werd gebruik gemaakt van een maquette gemaakt door Tim van der Steen, werkzaam bij de afdeling Natuur en Milieu van de gemeente Haarlem. Sjakel van Wesemael mocht gewapend met een gieter met een broes boven deze maquette een flinke regenbui veroorzaken. Waldo von Faber kwam in actie als hoogheemraad en moest draaiend aan een pomp dit water weer afvoeren. De regenbui won en een flinke overstroming was duidelijk te zien. Delen van de maquette konden aangepast worden en zo was bijvoorbeeld duidelijk te zien dat een tuin met veel groen veel beter water afvoert dan een tuin met enkel tegels.

Hierna kon de expositie bekeken worden. Deze laat zien hoe bij ons in en om het huis en in de stad van alles geregeld is met betrekking tot water en welke complexiteit daarachter schuilgaat: van leidingen tot organisaties, van grondwater tot drinkwater, van wadi’s tot hittestress. Na de zomervakantie volgt nog een uitgebreid programma met o.a. lezingen, discussies, excursies en (kinder)workshops.

De expositie duurt tot 30 oktober.

Jan Dekker

Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login